Home Remedies

Herpestartunta raskauden aikana, riski sikiölle

Sukuelinherpes on yleisimmin Herpes simplex 2:n (HSV-2) aiheuttama sukupuoliteitse leviävä tulehdus, mutta nykyään noin 20 % tartunnoista on Herpes simplex 1:n (HSV-1) aiheuttamia. Herpesrakkulat ovat kiusallisia ja kutisevia rakkuloita huulissa ja joskus myös poskien limakalvoilla. Ne voivat olla tapettuja tai heikennettyjä. Koirakin haisee pahalta, vaikka kuulemma ihan samalta miltä ennenkin. Olin samaan aikaan myös kuumeessa ja kaularauhaset olivat turvoksissa. Ks. Tartunnan jälkeen virus jää pysyvästi tuntohermosolmukkeisiin ja aktivoituu osalla ihmisistä aika ajoin – usein flunssan ja stressin yhteydessä.


Vanha seeprakala ja kuusi partista ovat täysin oireettomia. Olen jo aiemmin kysynyt tätä omalta lääkäriltäni, äitiyspoliklinikalta ja teratologisesta tietopalvelusta. Virus aiheuttaa huuliherpestä 20 30 prosentille kantajista. Mitä tehdä: Hiivaa voi hoitaa reseptivapailla emätinpuikoilla ja -voiteilla. Huuliherpes ovat yleensä aiheutuvat tyypin virus. Kuinka vakavasta riskistä on kyse? Onko mitenkään ennen synnytystä todettavissa, onko herpes tarttunut sikiöön?

Luin myös joskus että oli tutkittu sitä miten genitaaliherpes aktivoituu uudestaan ja oli todettu, että jopa puolet uusinta aktivoitumisista kestää vain muutamia tunteja, joten tässä ajassa ei ehdi tulla näkyviä oireta ja näin ollen virusta pääsee tarttumaan mukamas “oireettomalta kumppanilta”. Olisiko myöhemmin raskauden aikana tehtävistä ultraäänitutkimuksista lisähyötyä? Hiiva on onneksi kuitenkin vaiva, jonka voi hoitaa. Tämän jälkimmäisen primaari-infektioon raskauden aikana liittyy sikiön sairastumisen riski, ja aina suositellaan tuolloin Asykloviirilääkitystä. HSV1:n mahdollisisa sikiöriskejä ei niin hyvin tunneta, mutta ne voivat olla selkeästi pienemmät. Lisäksi olet saanut oikean lääkityksen, ja olet siinä raskauden vaiheessa, jolloin sikiön tärkeimpien elinten kehitys on jo määräytynyt. Eli, nyt keskityt rauhassa raskauteen.

Ennen synnytystä emme voi selvittää sikiön tartuntaa, jota mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei ole tapahtunut. Koska olen nykyisin niin lääkekammoinen. Sinulle riittää ihan normaali raskauden neuvolaseuranta!