Oral Herpes

Nederlandse Norwich Terrier Club » Gezondheid

Op dit moment bestaat er veel onduidelijkheid over de nieuwe teek die zich in Nederland zou ophouden. Deze “cocktail” bevat een mix van de belangrijkste ziekteverwekkers waartegen we de hond willen beschermen. Een belangrijke mogelijke oorzaak van deze problemen is de besmetting van de teef met het Canine Herpesvirus (CHV). Afhankelijk van dat onderzoek, de leeftijd en leefomstandigheden van uw huisdier volgt er een vaccinatie-advies. Bijkomend voordeel is dat de dieren dan ook jaarlijks volledig onderzocht worden door de dierenarts, zodat eventuele aandoeningen op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden. En vaccins worden ook regelmatig aangepast aangezien de virussen de neiging hebben om te gaan veranderen waardoor de afweer niet blijvend is. Acute ontsteking van de voorste luchtwegen, meestal veroorzaakt door een combinatie van virussen (het Feline Calici Virus en het Feline Herpes Virus) en bacteriën (Chlamydophila en/of Bordetella).

Bij katten, die niet tegen virussen zijn ingeënt en een combinatie-infectie van virussen en bacteriën krijgen zullen de symptomen zeer ernstig zijn. Er bestaat witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade. * Herpes virus = ernstig gevolgen voor pup en probleem wordt plots zichtbaar; pasgeborene besmetting via passage door bekken of via placenta. Reu en teef kunnen elkaar besmetten bij een dekking. Zij worden dan besmet via het slijmvlies in de vagina van de teef. Niesziekte is een luchtweg infectie van de bovenste luchtwegen. antistoffen moeten voor het allergrootste deel (90%) uit de moedermelk (coloctrum) komen.

Een redelijk motief hiervoor werd niet gevonden. In dit reglement is opgenomen hoe men erfelijke ziekten kan voor komen, die heden en of in het verleden bij een ras voorkwamen. Het herpesvirus vermeerdert zich optimaal bij een temperatuur van 35º tot 36º C. Om de gezondheid van ons ras verder te monitoren worden er regelmatig gezondheidsenquêtes gehouden, zo hopen onze fokkers voor de toekomst mooie, maar vooral gezonde Norwich Terriers te fokken. Zodra een reu of een teef erfelijk belast is, mag hij of zij niet meer ingezet worden om mee te fokken. Een zeer besmettelijk virus, vaak met dodelijke afloop. Puppies nemen door hun dunne huid makkelijker chemische stoffen op dan een volwassen hond!

Verder kunnen kittens ook besmet worden door hun moeder tijdens de dracht en nadien tijdens het zogen. Dit om de vloer tegen krassen van de kist te beschermen, maar natuurlijk ook om de vloer tegen de pups te beschermen als deze na een paar weken de kist uit klimmen en overal plassen, poepen en rommel maken. Sporadisch komt het voor dat kinderen ouder dan 24 maanden, tieners of zelf volwassenen geïnfecteerd blijken en de zesde ziekte krijgen. Soms effect toediening van CHV antilichamen. Na de vaccinatie weer na een aantal maanden een titerbepaling/ VacciCheck, om te zien of de antilichamen sterk aanwezig zijn. Afhankelijk van elke specifiek ziekteverwekkende stof, zou het vaccin dan ook TH1- of TH2-effectoren moeten aansporen verworven IR de beste weg te tonen. Het Canine Herpesvirus (CHV) is een virus dat wereldwijd voorkomt bij honden.

Bij katten is dit ook het geval. Voorbeelden hiervan zijn de Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie wanneer uw dier naar het buitenland gaat of de Kennelhoest of Bordetella vaccinatie wanneer uw hond/kat op cursus, show of naar een pension gaat. Griep- of verkoudheidachtige verschijnselen, opgezette lymfeklieren achter het oor en in de nek, gewrichtspijn. Een eenmaal besmette hond kan zijn leven lang drager van het virus blijven. In tijden van stress (loopsheid, dekking, geboorte) kan het virus de kop opsteken en ziekteverschijnselen veroorzaken. Het virus komt met het speeksel via een wond in het lichaam en verspreidt zich langs zenuwbanen in de hersenen, waarna het dier uiteindelijk sterft. Denk daarom bij het niet drachtig worden van een teef, kleine nesten of zwakke pups eens aan de mogelijkheid van besmetting met dit virus.

Puppy’s worden na de geboorte geïnfecteerd door hun besmette moeder. Als stichting/handelaar moet u ook een sluitend register hebben van de aanvoer en de afvoer naar de uiteindelijke bestemming van de dieren. Door de tumorgezwellen aan hun kop stoppen de dieren met eten, waarna ze overlijden. Bij jonge dieren kan de infectie heel ernstig zijn, soms zelfs met dodelijk afloop. Er bestaat geen effectieve therapie tegen de ziekte. Het virus is niet besmettelijk voor mensen en ook het herpesvirus dat bij mensen voorkomt, levert voor honden geen besmettingsgevaar op. CHV wordt zeer gemakkelijk van de ene op de andere hond overgedragen: aan elkaar snuffelen of likken kan al een infectie veroorzaken.

Het virus zelf is bijzonder lastig aan te tonen, aangezien het zich kan ‘verstoppen’ in het lichaam van de hond. Bij stressvolle situaties, zoals ziekte, maar ook rond de loopsheid of geboorte kan het virus weer actief worden. Goede hygiëne is onontbeerlijk: het virus is gevoelig voor het gros van de desinfecterende middelen. Drachtige teefjes kunnen het beste vanaf drie weken vóór tot vier weken na de bevalling apart van andere honden gehouden worden. Voor Rabiës bestaat ook een titerbepaling, maar wettelijk gezien moet deze vaccinatie iedere 3 jaar worden herhaald om de grens over te mogen. Het virus gedijt namelijk het beste bij koelere temperaturen. Een verhoging van de temperatuur in het nest kan de kans op overleving van de puppy’s vergroten.

Het is aan te raden altijd bij dode pups ‐hetzij doodgeboren , hetzij gestorven binnen 30 dagen na de geboorte‐ sectie op deze dieren te laten verrichten. In het geval van het Canine Herpesvirus zal deze aantoonbaar zijn en in het sectieverslag worden vermeld. Pups kunnen ook beschermd worden tegen de acute vorm van het virus door de moederhond preventief te vaccineren. Het vaccineren van de teef zorgt ervoor dat haar pups antistoffen tegen de ziekte via de moedermelk binnen krijgen. Vaccinatie lijkt ook prenatale effecten te hebben: onderzoeken toonden een verhoging van het drachtigheidspercentage** aan bij vroeg gevaccineerde teven ten opzichte van hun niet gevaccineerde soortgenoten. Het vaccin kan worden toegediend aan alle honden: ongeacht of zij vrij, geïnfecteerd, of zelfs drager van het virus zijn. Als ze massaal wakker worden (vaak in de winter of het vroege voorjaar) kunnen ze plotselinge diaree of koliek veroorzaken met soms fatale gevolgen.

Uw dierenarts is de aangewezen persoon waar u terecht kunt voor meer informatie.